"Det er som at vende en supertanker"

Jette Lindgaard arbejder for at fremme bæredygtighed i modeindustrien og blandt kommende designere og designassistenter. Det er ikke altid nemt, men giver mening.

Bæredygtighed
Foto: Kåre Viemose
Af Marie Preisler

Jette Lindgaard bliver med egne ord ’ret insisterende’, når hun hører nogen sige, at det ikke spiller nogen rolle, om den enkelte forbruger eller virksomhed prioriterer modetøj med mindre kemi og bidrager til genbrug af tøj, der ikke længere passer eller er moderne.

”Udsagn som ”Det nytter jo ikke” får mig altid til at reagere og indlede dialog, også i min egen familie. Vi kan ikke blive ved med at grise kloden til, og alt hvad vi gør for at øge bæredygtigheden har en værdi.”

At alt tæller er en central drivkraft i jobbet som miljø- og bæredygtighedschef hos Dansk Mode & Textil – en brancheforening for små og mellemstore mode- og livsstils-virksomheder. Jette Lindgaard rådgiver medlemsvirksomhederne om blandt andet bæredygtig produktion.

”Jeg hjælper vores medlemmer til at overholde den stigende mængde lovgivning om bæredygtighed, herunder kemi i produkter, sporbarhed gennem komplekse værdikæder, certificeringer, produktsikkerhed med mere.”

Hun er ikke civilingeniør men har et stort netværk af eksperter, hun trækker på, hvis hun mangler specifik viden.

Jette Lindgaard

  • Miljø- og bæredygtighedschef i Dansk Mode & Textil
  • Næstformand i Det Faglige Udvalg for Beklædningshåndværkeruddannelsen
  • Master of Environmental Management fra DTU i Lyngby
  • Oprindeligt uddannet teknisk assistent fra Randers Tekniske Skole
  • 61 år
  • Bor på Djursland og arbejder i Herning

Lang vej til bæredygtighed

En anden vigtig del af jobbet er at rådgive medlemsvirksomhederne om at udvikle nye forretningsmodeller, for det er nødvendigt, hvis virksomhederne vil klare sig på sigt.

”Det er ikke bæredygtigt at fortsætte den liniære tankegang med et stort forbrug. Der skal skabes produkter af bedre kvalitet, mulighed for reparation, længere levetid og give forbrugeren lyst til at passe på deres tekstilprodukter.”

Mode og livsstil er blandt de mest miljøbelastende brancher, og der er lang vej til bæredygtighed, erkender Jette Lindgaard:

”Det er som at vende en supertanker. En ny verden skal åbnes for virksomheder og forbrugere med andre produktionsmetoder, reparation og genbrug og uden dårlig kemi. Men der er ingen anden vej, hvis vores branche skal have en fremtid. Det er mega komplekst, men jeg giver ikke op, og jeg rejser mig altid igen, når jeg oplever at løbe panden mod en mur.”

Oprindeligt er hun uddannet teknisk assistent, men 22 år i en amerikansk tekstil-koncern og 10 år i danske Kvadrat vakte hendes passion for bæredygtighed, og hun har nu arbejdet i Dansk Mode & Textil i foreløbig syv år.

Jette Lindgaard har kontor i Herning, hvor Dansk Mode & Textil har hovedkontor. Her arbejder hun bl.a. med at få bæredygtighed ind i alle uddannelser. Foto: Kåre Viemose

Ikke bange for øretæver

Hun ligger ikke søvnløs over klodens tilstand men kan godt hidse sig op over, at bæredygtigheden lader vente på sig. Og hun siger sin mening, også når det er upopulært:

”Jeg siger nok indimellem ting, der kan udløse en verbal øretæve – også i mit eget bagland. Men bagefter får jeg tit den kommentar, at ”Nogen skulle jo sige det”. Det er min erfaring, at selvom modparten bliver lidt gal i skralden, så skaber det alligevel eftertanke. Jeg er ikke bange for at sige min mening. En øretæve holder op med at gøre ondt på et tidspunkt.”

Som led i jobbet som bæredygtighedschef sidder Jette Lindgaard i det Faglige udvalg for beklædningshåndværkeruddannelsen. Det har stor værdi for hende at bidrage til et bæredygtigt udgangspunkt i uddannelsessystemet:

”Det er ekstremt vigtigt, at eksempelvis kommende designere og designassistenter under deres uddannelse bliver klædt på til at deale med de her udfordringer. De skal kende lovgivningen og bæredygtighed skal være del af alle fag på uddannelsen, så de bagefter går ud i job i tekstilindustrien og kan præge ¬branchen i en bæredygtig retning.” 

Dansk Mode & Textil og bæredygtighed

  • Brancheforening for små og mellemstore danske mode- og livsstils-virksomheder
  • Ca. 350 medlemsvirksomheder
  • 22 medarbejdere, heraf fire udgør bæredygtighedsteamet: Jette Lindgaard, som har kontor i Herning, hvor hovedkontoret ligger. Resten af teamet sidder på kontoret i København.
  • Teamet varetager rådgivning af medlemsvirksomheder, deltager i politisk arbejde, EU-lovgivning og meget mere. Rådgivningen er ikke opdelt geografisk, men medarbejderne fordeler opgaverne i forhold til de ekspertiser, de hver især har.

Mode belaster klimaet

Modeindustrien er en af de mest miljøbelastende brancher i verden. Industrien vurderes alene til at stå for 10% af hele verdens CO2-udledning.

Kilde: faktalink.dk

Relaterede artikler

Flere artikler fra TL