Oprydning efter 46 containere i Jammerbugt

Miljøkonsulent i Jammerbugt Kommune Bettina Brøndum Andersen fortæller om opgaven og løsningen i oprydningsarbejdet, da 46 containere drattede overbord fra det 399 meter lange containerskib Mayview Maersk.

Arbejdsliv
Bejstrup Maskinstation har klaret en stor del af oprydningen på strandene. En vigtig del af miljø­konsulent Bettina Brøndum Andersens opgave var at sikre, at ­maskinstationen både havde plads og ­miljøgodkendelser til at håndtere affaldet. Foto: Jammerbugt Kommune.
Af Mikkel Meister

[ Opgaven ]

22. december 2023 væltede 46 containere overbord fra det 399 meter lange containerskib Mayview Maersk og ned i bølgerne ud for kysten mellem Svinkløv og Bulbjerg i Nordjylland. Uheldet skete under stormen Pia, og køleskabe, tv, frysere, poser med kanyler og andet gods skyllede op på strandene i Jammerbugt.

Miljøkonsulent i Jammerbugt Kommune Bettina Brøndum Andersen fortæller her om oprydningsarbejdet, der blev udfordret af juleferie og dårligt vejr.

Oprydningen skete i et samarbejde mellem frivillige, kommunen, strandfogeder, Mærsk, en lokal maskinstation og metaldetektorforeninger.

”Affaldet har vakt en masse følelser hos mange mennesker. Jeg er meget imponeret over det ­samarbejde, der har været om oprydningen. Der har været et kæmpe sammenhold, hvor folk har ­løftet i flok,” siger Bettina Brøndum Andersen.

Bettina Brøndum Andersen og strandfoged Andreas Rasmussen foran en af de opstillede ­strandkasser, hvor frivillige har kunnet smide affald i. Foto: Jammerbugt Kommune.

[ Løsningen ]

Bettina Brøndum Andersen bor fire km fra Slettestrand og tog derned 23. december.

”Det så forfærdeligt ud. Flamingo, kanyler, sko og en masse andet affald lå spredt ud over strandene hele vejen fra Ellidsbøl og op til Grønhøj,” siger hun.

Strandfogederne skaffede affaldsbeholdere og -poser, og frivillige gik i gang med oprydningen. Mærsk satte skibe ind for at få overblik over affaldet på strandene.

2. juledag mødtes Bettina Brøndum Andersen med strandfogederne og Mærsk, og der blev oprettet en sam­arbejdsgruppe. Rederiet lovede at betale for oprydningen.

”I pressen blev det udlagt som om, at der gik for lang tid, før oprydningen gik i gang. Men der er blevet arbejdet fra dag ét, hvor Mærsk gik i gang fra havsiden, og strandfogederne fra strandsiden. Frivillige kom fra nær og fjern for at hjælpe. Vi fik desværre ikke samlet ret meget affald ind 1.  juledag, fordi der var stormvejr, og havet stod op til klitterne mange steder,” siger Bettina Brøndum Andersen.

Dagen efter mødet kørte maskiner fra den lokale Bejstrup Maskinstation ned på strandene. Bettina Brøndum Andersen havde sikret sig, at maskinstationen havde plads og miljøgodkendelser til at håndtere af affaldet, der skulle sorteres og videre til forbrænding og genbrug.

Bejstrup Maskinstation fik ryddet strandene på halvanden dag.

Før en snestorm brød løs 3. januar, nåede maskinstationen, kommunen og frivillige at rydde klitterne. Ifølge Strandingsloven har strandfogederne ansvar for strandet gods, der har værdi og kan sælges på auktion, mens kommunen har ansvar for affald. Den fordeling var der ikke tid til at tænke på.

”I samarbejdsgruppen blev vi enige om at løse opgaven i samarbejde og fordele opgaverne mellem os. Vi ville fokusere på at få strandene ryddet,” fortæller hun.

Efter oprydningen har frivillige fra to metaldetektorforeninger finkæmmet sandet for kanyler. Samarbejdsgruppen mødes jævnligt for at koordinere, for de fleste containere ligger stadig i havet.

”Gæster på strandene siger, at de aldrig har set så rene strande, så det er gode nyheder. Men der kan jo komme mere affald, og så har vi en plan for, hvad vi gør”.