Sådan bliver du en god medspiller for din kollega med ADHD

Her er ekspertens fem gode råd til, hvordan du kan være med til at skabe den nødvendige struktur og understøtte en kollega med ADHD på arbejdspladsen.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Marie Preisler

1. Vurdér og ros gode ideer i fællesskab

Lyt til din kollegas gode ideer og foreslå, at de bliver skrevet ned men ikke omsat til handling lige med det samme. Din reaktion kunne være:

”Fin ide. Den skriver jeg lige ned, og så tager vi den med til næste teammøde, så vi sammen vurderer, om der er ressourcer til at føre den ud i livet.”

Skab også en kultur, hvor alle er opmærksomme på at anerkende gode ideer. Også dem, der ikke er ressourcer til at føre ud i livet. Det har vi alle sammen brug for.

2. Prioritér opgaver og få dem i kalenderen

Rammesæt i teamet, hvad I hver især helt konkret skal nå i dag. Det praktiseres ikke ret mange steder men vil gavne alle i teamet og især din kollega med ADHD, som er tidsoptimist og har svært ved at prioritere, da mange ting forekommer vigtige, når man har ADHD.

Gør det også til en vane at opsummere, når I har møder i teamet og spørg gerne din kollega med ADHD:

”Er du med på, hvad vi har aftalt nu?” Og støt din kollega i at få det aftalte skrevet konkret ind i sin kalender. Din kollega distraheres let af egne tanker under et møde og kan have svært ved at huske, hvad I har aftalt om f.eks. processer og deadlines.

3. Tal om kompetencer og sårbarhed

Alle på en arbejdsplads har både kompetencer og sårbarheder. Hvis I kan tale åbent om det, vil en kollega med ADHD være mindre til­bøjelig til at føle sig personligt kritiseret, hvis du påtaler en konsekvens af vedkommendes ADHD.

Det er dog også yderst centralt ikke at forklare alt ud fra ADHD, alle med ADHD er forskellige grundet personlighed, opvækst og op­­levelser livet i­­­gennem.

4. Reducér forstyrrelser på arbejdspladsen

Undlad spontane henvendelser til din kollega midt i en opgaveløsning. Mange arbejdspladser er storrums­kontorer med stor risiko for ­forstyrrelser, selvom et væld af undersøgelser viser, det ikke er godt for nogen.

For din ­kollega med ADHD er det en stor af­­brydelse og svært at komme tilbage i flow. Personer med ADHD arbejder tit bedst med musik i ørerne, så gør det til en mulighed for alle. En ’forstyr ikke’-funktion ved alle arbejdsstationer vil også hjælpe. Det samme vil frihed til at arbejde hjemmefra efter behov.

5. Dyrk motion sammen

Motion i løbet af arbejdsdagen er vældig godt for en person med ADHD – og også for dig. Foreslå din kollega en rask gåtur efter frokost hen til det gode kaffested frem for kaffe­automaten tæt på.

At bevæge sig og få pulsen lidt op giver din ­kollega ro i kroppen og mindre distraktion i arbejdet bagefter.

Relaterede artikler

Flere artikler fra TL