Fleksibilitet på dagsordenen: Årets general­­­forsamlinger var fulde af optimisme

Der var en tro på fremtidens fleksible arbejdsliv, hvor stress skal fylde langt mindre end hidtil, på årets regionale generalforsamlinger.

TL Nyt
Af Redaktionen

“Det virker som om, at der er gået sport i at genere helt almindelige lønmodtagere, som bare passer deres arbejde. Vi skal arbejde mere. Og mere. Og lidt til.”

Sådan lød det fra forbundsformand for Teknisk Landsforbund, Jannik Frank Petersen, under de beretninger, han netop har afholdt på landets 5 regionale generalforsamlinger.

Her var budskabet ganske klart. Vi skal ikke arbejde mere og fylde på, nej, vi skal gentænke den måde, vi har skruet vores arbejdsliv sammen på.

For der findes alternativer til politikernes vanetænkning om, at danskerne blot skal yde flere arbejdstimer. Det er slet og ret et usundt budskab, som Teknisk Landsforbund ikke køber ind på, var budskabet.

“Det er naivt at tro, at hvis vi bare arbejder mere, så løser det alle samfundets problemer. For vi kan jo se, at produktiviteten stiger og stiger, mens arbejdstiden og rammerne for vores arbejde slet ikke er forbedret i det omfang, som jeg mener, at vi har ret til,” lød det videre fra Jannik Frank Petersen.

Han fremlagde idéen om en 4-dages arbejdsuge og et mere varieret og vekslendes arbejdsliv, hvor man f.eks. kan arbejde flere timer, når man har tiden til det – og betydeligt mindre, når man f.eks. har små børn i hjemmet.

Ifølge ham er det en fleksibilitet, der kan være med til at gøre livet lettere – og ikke mindst mindre stressende for mange mennesker på tværs af professioner.

Kampen mod stress

Netop stress er et stort fokuspunkt for Teknisk Landsforbund, der, som de første i fagbevægelsen, har oprettet en Trivselslinje, hvor medlemmer kan ringe og få rådgivning om psykisk og fysisk trivsel.

“Jeg er stolt over, at vi kan hjælpe vores medlemmer, når I har brug for det. [..] Men jeg er på ingen måde tilfreds med, at det er nødvendigt at oprette en sådan Trivselslinje. Det burde slet ikke være nødvendigt, og det er, når alt kommer til alt, kun et lille plaster på et meget stort sår,” lød det fra Jannik Frank Petersen.

Han slog fast, at kampen mod stress skal starte et helt andet sted. Nemlig ved at gøre arbejdslivet mere fleksibelt.

Og det var noget, der vakte genklang rundt omkring i de 5 TL-regioner, hvor der var et flot opbud af medlemmer.

Undervejs blev der også tid til at runde TL’s ansvar for den grønne omstilling. For som fagforening for mange medlemmer, der arbejder - eller kommer til at arbejde - med løsninger på klimakrisen, er det en mærkesag for TL at være det fællesskab, hvor de kreative specialister kan føle sig hjemme.

“Vi er de kreative specialister - og i en verden, hvor meget komplekse problemstillinger kræver hurtig handling, ja, der er det faktisk ret godt at alliere sig med dem, der kan tænke kreativt. For det er ofte fra jer, ”de skæve idéer” kommer. Derfor er vi glade for at være jeres fællesskab,” lød det fra forbundsformanden.

Som et andet væsentligt punkt blev også det nye kontaktforløb i Teknikernes A-kasse vendt. For efter mange års pres på Christiansborg er det lykkedes at få sikret at ledige TL-medlemmer starter deres ledighedsforløb i a-kassen

“Vi ved at den første tid som ledig kan være rigtig svær. Der er mange regler at forholde sig til, og blandt andet derfor har det været ekstra beslastning at skulle forholde sig til møder både i det kommunale jobcenter og i a-kassen. Så vi er rigtig glade for, at vi nu får endnu flere muligheder for at vise værdien af et medlemskab,” forklarede forbundsformanden.

Generalforsamlingerne i de 5 TL-regioner i afsluttet, og de nye bestyrelser er gået i gang med arbejdet.